dimarts, 8 de febrer del 2011

JULIO VERNE


Tal dia com avui va néixer:
Jules Gabriel Verne (Nantes, 8 febrer 1828 - Amiens, 24 de març de 1905), conegut als països de llengua espanyola com Julio Verne, va ser un escriptor francès de novel-les d'aventures. És considerat al costat de H. G. Wells un dels pares de la ciència ficció. És el segon autor més traduït de tots els temps, després d'Agatha Christie, amb 4.185 traduccions, d'acord al Index Translationum.
Algunes de les seves obres han estat adaptades al cinema. Va predir amb gran exactitud en els seus relats fantàstics l'aparició d'alguns dels productes generats per l'avanç tecnològic del segle XX, com la televisió, els helicòpters, els submarins o les naus espacials. Va ser condecorat amb la Legió d'Honor per les seves aportacions a l'educació ia la ciència.


La seva primera obra de ficció científica és també la primera novel.la que va escriure, "París al segle XX", i una de les poques que no va publicar en vida-es va imprimir el 1994 -; Pierre-Jules Hetzel, el seu editor, va rebutjar la novel pel pessimisme que tancava, doncs presagiava una societat en què la gent viu obsessionada amb els diners i amb els faxos. Jules Verne va publicar el 1863 el primer dels seus 60 Viatges extraordinaris, "Cinc setmanes en globus". La sèrie, perllongada durant gairebé 40 anys, hauria d'incloure lliuraments de la talla de "Viatge al centre de la Terra" (1864), "De la Terra a la Lluna" (1865), "Els fills del capità Grant" (1867 ). L'any 1869 apareix publicada a Espanya-abans fins i tot que a França-, possiblement a causa de l'amistat entre Hetzel i Guimerà-el traductor espanyol d'algunes de les seves obres-"Vint mil llegües de viatge submarí" (1869) a la qual seguirien "L'illa misteriosa" (1874), "La volta al món en 80 dies" (1873), "Miguel Strogoff" (1876)-la millor coartada per als que el consideren un reaccionari-o "L'esfinx dels gels", (1897).
Treballador infatigable, paral.lelament als seus viatges, va conrear la seva primera vocació, el teatre, escrivint i adaptant algunes peces per a l'escena.


Hi ha diversos semblants amb el primer veritable viatge a la Lluna, l'Apollo 11 el 1969: a la nau viatgen tres astronautes, Estats Units és el promotor i productor de la gesta, s'enlairen des de l'estat de Florida, escapen de la gravetat terrestre a 11 km per segon, requereixen de 150 hores de viatge per arribar a la Lluna, no aterren allà sinó que donen diverses òrbites al voltant i tornen a la Terra.


El dia de l'estrena de la seva adaptació al teatre de "La volta al món en vuitanta dies", Verne va viure l'única experiència de la seva existència digna dels seus personatges: va insistir en revisar personalment la cistella que conduiria a Phileas Fogg i al seu inseparable Passepartout a grups d'un elefant veritable. La caiguda d'una part de l'escenari va espantar l'animal, que va sortir espaordit del teatre amb l'autor a sobre, per recórrer el Boulevard des Capuchins fins que el domador els va aconseguir en les Tullerías.



"La volta al món en vuitanta dies" (pel lícula de 1956)



En aquest enllaç trobareu més informació sobre la vida de Verne.