dijous, 22 de juliol del 2010

Mireille Mathieu

Tal dia com avui va nèixer...

Mireille Mathieu ( Avinyó , Vaucluse , 22 juliol de 1946 ), cantant francesa .

Roman com una personalitat reeixida en el seu propi país, i més encara convertida en una estrella d'estatura internacional, gravant en diferents idiomes. Descoberta el 1965 , és l'arquetip de la cantant popular dels anys 60 i 70 , període en què va conèixer els seus grans èxits, és considerada un símbol de la cançó francesa, ha venut 150 milions de discos arreu del món ha gravat en 11 idiomes (francès, alemany, anglès, espanyol, italià, rus, finlandès, japonès, xinès, català i provençal), va celebrar el novembre del 2005 els seus quaranta anys de carrera.

Descoberta per Johnny Stark agent de Johnny Hallyday, va ser assessorada pel director d'orquestra Paul Mauriat i el compositor André Pascal qui va escriure per a ella: "Mon credo", "Viens dans ma rue", "La première etoile". Després de la seva aparició a la televisió el 1965 i el seu debut a l'Olympia de París, va ser immediatament assenyalada com la propera Édith Piaf causa de la seva veu.

Amb obstinació es presenta tres anys consecutius en el concurs "On Chante dans mon quartier" (En el meu barri es canta) organitzat per l'alcaldia d'Avinyó on s'eleva amb la mítica cançó "La Vie en Rose" que es converteix des d'aleshores en el seu fetitxe, la seva cançó insígnia per a tots els concerts o gires, l'assistent de l'alcalde d'Avinyó, Raoul Colombe decideix recolzar la seva carrera, fentla participar en nombroses gales i inscrivintla en el famós segment televisiu "Jeu de la Chance" (Joc de la sort) .

La col.laboració entre Francis Lai i Mireille data de 1966 mentre que ell era el seu acordionista abans de l'èxit mundial de «Un homme et uneix femme», cançó que Mireille ha igualment contribuït a popularitzar arreu del món.
Francis Lai li ha escrit una trentena de cançons de les quals «C'est ton nom» (1966) un àlbum complet, «Mireille Mathieu Chante Francis Lai» el 1972, «Je t'aime avec ma Peau» (1978), « t'aime »(1986),« La vie n'est plus la vie sans nous »(2002)," Un peu d'Espérance "(2005).
Però és «Une histoire d'amour» (1971) on, el seu estil interpretatiu en francès de la cançó del film "Love Story" és un èxit en comú per a tots dos. Aquesta cançó en efecte ha estat classificada entre els 100 més grans èxits francesos dels darrers 50 anys.



En aquests enllaços podreu escoltar dues de les seves cançons més emblemàtiques


La vie en rose              Une histoire d'amour