divendres, 16 d’abril del 2010

Plácido Domingo torna avui als escenaris al teatre milanès de "La Scala"

El tenor espanyol Plácido Domingo torna avui als escenaris al teatre milanès de "La Scala", el mateix en el que ve actuant des de fa més de quaranta anys i on pretén deixar enrere l'operació de càncer de còlon a què va ser sotmès fa més d'un mes a Nova York. L'intèrpret líric, de 69 anys, tornarà a posar-se en la pell de Simon Boccanegra en una producció que arriba ara a Milà després de passar per importants places com la Royal Opera House de Londres.


Kiri Te Kanawa i Plácido Domingo interpretant 'Cielo Di Stelle Orbato ... Vieni A Cerula Marina Tremolante' de l'òpera Simon Boccanegra; al Metropolitan Opera production 1995.

"Verdi a 'La Scala' duplica l'alegria de tornar als escenaris", comentava el mateix Domingo dilluns passat durant una trobada a Milà (nord d'Itàlia) amb periodistes, en què va reconèixer que ha estat afortunat per la forma en que ha pogut superar el càncer, aquesta paraula que, segons ell, "fa por".

"He tingut molta sort de poder continuar la meva carrera després d'una mica de por. El de la malaltia ha estat el meu gran triomf", va dir l'artista, que el febrer passat va haver d'interrompre una actuació a Tòquio per molèsties a l'abdomen que el van portar a ser operat a l'hospital Mount Sinai de Manhattan.

Llavors, aquesta intervenció quirúrgica per extreure un pòlip cancerós va obligar als seus metges a ordenar sis setmanes de repòs, després de les que, amb la precisió d'un rellotge, l'artista ha decidit no faltar a la seva cita amb Milà en una representació que recalarà el proper 17 de juliol al Teatro Real de Madrid.

El "Simón Boccanegra" de Plácido Domingo, dirigit per l'argentí-israelià Daniel Barenboim, té previstes vuit representacions a "La Scala", cites en què el públic milanès podrà gaudir del millor Verdi "per entesos", segons expliquen els responsables del teatre milanès a la seva pàgina web.

"En els seus orígens va ser un fiasco com el de 'La Traviata'. S'han necessitat èpoques més recents i un públic més madur per fer entrar a 'Simon Boccanegra' al gran repertori" operístic, indiquen els responsables de "La Scala".

El que suposa el seu paper número 131, el Dogo de Gènova del "Simón Boccanegra", permet a més que Domingo es retrobi amb el registre de baríton, el mateix que alterna a la perfecció amb el de tenor, donada la gran versatilitat de la seva veu.

La qüestió és saber ara si l'exigent públic de "La Scala" premiarà l'actuació d’avui de Domingo amb la mateixa intensa i calorosa ovació que li va dedicar al final de l'espectacle amb el qual el passat 9 de desembre va commemorar els quaranta anys del seu debut al teatre milanès.

El tenor pot superar aquest divendres els vint minuts d'aplaudiments del passat desembre, confirmant que la malaltia no ha minvat cap de les seves facultats vocals i interpretatives i, sobretot, que el públic de Milà conserva la mateixa devoció per una de les millors veus líriques d'Espanya i el món.

Miguel Cabanillas

© EFE 2010.