dilluns, 13 de desembre del 2010

Llúcia de Siracusa - Santa Llúcia -

Avui dia de Santa Llúcia es celebra la festivitat de la Llum i patrona de les modistes. Aquest día,es un día en el que moltes famílies sortiran a passejar per les Fires de Santa Llúcia. Avis, nets,i pares, comencen a viure l’entrada del Nadal,i disfrutaran de les llums nadalenques de les ciutats, i buscaran la peça nova pel pessebre d’enguany, en las firas que tenim repartidas pels nostres pobles i ciutats.

Llúcia de Siracusa (283?-304?), coneguda com a Santa Llúcia, va ser una jove màrtir cristiana que és venerada com a santa per les Esglésies catòlica i ortodoxa. La seva festivitat se celebra el 13 de desembre, la nit més llarga de l'any segons el primer calendari julià, i és la santa patrona dels cecs i els mals de la vista.

Segons la creença popular, el pare de Llúcia hauria mort quan ella era una nena. Llúcia havia decidit consagrar la vida a Déu i fer un vot de virginitat però la seva mare, Eutíquia, la va prometre amb un home pagà. Per convèncer a la seva mare de què l'alliberés del compromís, Llúcia la va portar a resar a la tomba de Santa Àgata per demanar-li que curés la disenteria que Eutíquia feia quatre anys que patia. La malaltia es va curar i la seva mare va accedir a cancel·lar el prometatge i repartir el dot entre els pobres.

Però el seu pretendent va denunciar-la com a cristiana a un tribunal romà, i va ser sotmesa a un judici en el que s'intentà que abandonés la fe cristiana i adorés als déus pagans. Davant la negativa de Llúcia a venerar l'emperador Dioclecià com a Déu, va ser sotmesa a diverses tortures incloent-hi l'extracció dels ulls (tot i que segons la llegenda va continuar veient-hi) fins que finalment va ser decapitada.


La santa és invocada com a protectora de la vista i com a patrona tant dels cecs i de molts oficis que requereixen bona visió,: per exemple les modistes i cosidores
   
                  Vós que veniu pel desembre
                  portant els ulls en un plat,
                  Santa Llúcia, conserveu-nos
                  la vista i la claretat 
                          (Joan Maragall)




Romanç de Santa Llucia

Poema : Josep Maria de Sagarra
Música: Eduard Toldrà
Canta : Jaume Aragall


Porque avuí es Santa Llucia,
dia de l’any gloriós,
pels vols de la plaça Nova
rondava amb la meva amor.


Anem tots dos a la fira,
amiga, anem-hi de jorn,
que una mica de muntanya
alegri nostra tristor.


Compraren grapats de molça,
i una enramada d’arboç,
i una molinera,
i una ovella i un pastor.


Ho posarem a mig dia,
dins al nostre menjador,
i abans de seure a la taula
ens ho mirarem tots dos;
que una mica de muntanya
ens faci el menjar mes dolc.


Porque avuí es Santa Llucia,
dia de l’any gloriós,
tals paraules m’acudien
quan he vist la meva amor.

I ara ens posarem a treballar per fer un pessebre, si és el cas més bonic que el de l'any passat?, que us sembla?. Com deia Mart'i Pol en un poema, quan ve Nadal fem el pessebre ;amb rius, muntanyes de colors, el caganer, l'estrella, l'Àngel, el Nen, la Mare i Els pastors, doncs ja tenim feina.

I ara us deixo aquest enllaç pel qual podeu passejar-vos per la fira de Santa Llúcia a Barcelona al peu de la catedral, (avui en dia es fa alguna més, però aquesta és la dels meus records) i de pas conèixer la seva història.