dimarts, 24 d’agost del 2010

Paulo Coelho

Tal dia com avui va nèixer:

Paulo Coelho (Rio de Janeiro, 24 d'agost de 1947) és un escriptor, compositor i filòsof brasiler. És l'autor més venut i traduït en llengua portuguesa de tots els temps.

La seva novel·la amb més difusió és L'Alquimista, de la que se n'han venut més de trenta milions d'exemplars i s'ha traduït a 65 llengües.
Nascut en una família catòlica de classe mitja, va ingressar als set anys a un col·legi jesuita de l'aleshores capital de Brasil. Des de l'adolescència tenia vocació d'escriptor, tot i l'oposició dels seus pares. El seu caràcter marcadament introvertit i el seu rebuig a seguir el camí marcat van fer que els seus pares l'ingressessin als disset anys a un centre psiquiàtric, d'on escaparia tres vegades abans de ser alliberat als vint anys d'edat.

D'acord amb els desitjos dels seus pares va iniciar estudis de dret, que va abandonar l'any 1970 influït pel moviment hippy. Aleshores va realitzar un viatge que el portaria per Perú, Bolívia, Xile, Mèxic, Europa i el nord d'Àfrica. Dos anys després va tornar a Brasil on trobà feina escrivint lletres de cançons pel músics Elis Regina, Rita Lee i Raul Seixas. El 1974 fou detingut a un centre militar de tortures acusat d'activitats subversives contra el govern brasiler, que considerava la ideologia de les cançons d'extrema esquerra.

L'any 1987 va recórrer el camí de Sant Jaume, motiu d'inspiració de la seva primera gran novel·la "El Pelegrí de Compostela". Va abandonar la seva faceta d'escriptor de cançons i es va centrar a escriure llibres, i el seu següent llibre, l'Alquimista (que també se centra la temàtica del pelegrinatge) esdevingué un èxit.

Des de la publicació de l'Alquimista, Coelho ha publicat llibres ininterrompudament. Tot i les polèmiques originades per algunes de les implicacions morals i intel·lectuals de les seves obres, continua apareixent a les llistes de llibres més venuts en diversos països amb cada nova publicació.

El 2002 ingressà a l'Acadèmia de les Lletres de Brasil.(Wikipedia)

De l'extensa col lecció de contes que té Coelho us deixaré aquest que ens ve a dir, que cada cosa que li fem a la vida, la vida ens ho porta de tornada.


"El reflex dels teus actes"

"Es diu que fa temps, en un petit i llunyà poble, hi havia una casa abandonada.

Un dia, un gosset buscant refugi del sol, va aconseguir ficar-se per un forat d'una de les portes d'aquesta casa.
El gosset va pujar lentament les velles escales de fusta.

En acabar de pujar-es va topar amb una porta semi-oberta; lentament es endins en la cambra. Per la seva sorpresa, es va adonar que dins d'aquesta cambra havien mil gossets més, observant tan fixament com ell els observava a ells.
El gosset va començar a moure la cua ia aixecar les orelles poc a poc.
Els mil gossets van fer el mateix.
Posteriorment va somriure i li va bordar alegrement a un d'ells.
El gosset es va quedar sorprès al veure que els mil gossets també li somreien i bordaven alegrement amb ell.
Quan el gosset va sortir de la cambra es va quedar pensant per si mateix:

- "Quin lloc tan agradable ... vindré més vegades a visitarlo!"

Temps després, un altre gosset del carrer va entrar al mateix lloc i es va trobar en la mateixa cambra.
A diferència del primer, aquest gosset al veure als altres mil gossets es va sentir amenaçat, ja que ho estaven mirant d'una manera agressiva.
Posteriorment va començar a grunyir, òbviament va veure com els mil gossets li rondinavan a ell.
Va començar a bordar ferotgement i els altres mil gossets li van bordar també a ell.
Quan aquest gosset va sortir de la cambra va pensar:

- "Quin lloc tan horrible és aquest ... mai més tornaré a entrar-hi!".

Davant d'aquesta casa es trobava un vell cartell que deia:

"Tots els rostres del món són miralls. Decideix quin rostre portaràs per dins i aquest serà el que mostraràs. El reflex dels teus gestos i accions és el que projectes davant els altres".

Les coses més belles del món no es veuen ni es toquen, només es senten amb el cor.

Paulo Coelho