dissabte, 26 de juny del 2010

Giuseppe Taddei

Tal dia com avui va nèixer...

Giuseppe Taddei (Genova, Itàlia, 26 de juny de 1916, - Roma, 2 de juny de 2010) va ser un baríton italià famós per les seves interpretacions de personatges en òperes de Wolfgang Amadeus Mozart, Rossini, Puccini i Giuseppe Verdi.

Va estudiar a Roma on va debutar professionalment l'any 1936 com el Herald en Lohengrin dirigit pel seu mentor Tullio Serafin. Va cantar a Roma fins que va ser allistat com a soldat en la Segona Guerra Mundial. En finalitzar la guerra va reprendre la seva carrera actuant en la Wiener Staatsoper, Londres i el 1948 al Festival de Salzburg, La Scala i el Teatre San Carlo a Nàpols.

Va debutar a Amèrica al Palau de Belles Arts de Mèxic en les representacions de La Traviata i Aida amb Maria Callas el 1951 seguit per us debut al Teatro Colón de Buenos Aires el 1953 a les representacions de Tosca amb Renata Tebaldi i Carlo Bergonzi, teatre al qual tornaria per a ser dirigit per Sir Thomas Beecham el 1958 a Samson et Dalila i el 1962 i 1965 com Scarpia de la Tosca de Regine Crespin.

Als Estats Units va debutar a la San Francisco Opera el 1957, seguit per la Lyric Opera of Chicago el 1959 com Barnabas a La Gioconda amb Eileen Farrell, amb actuacions regulars al Covent Garden entre 1960 i 1967.

El seu debut al Metropolitan Opera va ser tardà, es va produir als 69 anys com Falstaff el 25 de setembre de 1985.

Igualment eficient en drama i comèdia va ser un excepcional Figaro (en Mozart i en Rossini) així com Leporello i Don Giovanni, Belcore i Dulcamara En Elisir d'amore, a més de Ernani, Macbeth, Rigoletto, Amonasro, Iago en Otello, Falstaff, Barnabas a La Gioconda, Gérard a Andrea Chénier, i Scarpia en Tosca.

Giuseppe Taddei va deixar molts registres d'òperes completes, els més destacats Figaro en Nozze di Figaro i Leporello a Don Giovanni dirigits per Carlo Maria Giulini (amb Elisabeth Schwarzkopf i Joan Sutherland), Macbeth amb Birgit Nilsson, i Scarpia en Tosca amb Leontyne Price i Falstaff aquests dos últims amb Herbert von Karajan. Altres registres importants inclouen Cosi fan tutte amb Elisabeth Schwarzkopf, Christa Ludwig i Alfredo Kraus sota Karl Böhm, L'elisir d'amore amb Renata Scotto i Carlo Bergonzi dirigits per Gianandrea Gavazzeni, La Bohème amb Mirella Freni i Luciano Pavarotti sota Karajan i altres. (Font: http://es.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Taddei)


El gran, gran, baríton Giuseppe Taddei només fa uns dies ens ha deixat, avui hagués complert 94 anys. Ha estat un veritable gegant en tants repertoris que se'm fa difícil escollir un sol personatge que el representi. A l'espera de poder retre l'homenatge que es mereix, us deixo amb la seva interpretació del Pròleg I Pagliacci, de Leoncavallo

Per desgràcia, ara ja en poques ocasions podrem escoltar aquesta frase, Un nido di memorie, tal com la deia Taddei.






Per si en voleu saber més sobre Guiseppe Taddei us deixo aquest article que m'ha agradat molt.