dijous, 11 de març del 2010

Up in the air (2009)

La frase que dóna títol a aquest post és el punt de sortida d'Up in the air, meravellosa pel.lícula de Jason Reitman (director de la meva adorada Juno), basada en la novel.la de Walter Kim i protagonitzada per George Clooney, Vera Farmiga i Anna Kendrick , i que ens explica la història d'un home, Ryan Bingham (Clooney), de qui la seva vida consisteix en viatjar constantment a tots els punts del dels Estats Units per acomiadar gent d'altres empreses. Aparentment, Ryan és un elitista prepotent, fred i amb les idees molt clares respecte a com vol que sigui la seva vida, resumida en una sola frase: L'any passat vaig passar 322 dies viatjant, la qual cosa vol dir que vaig passar 42 fastigosos dies a casa. Però, evidentment, aquesta frase i aquest estil de vida amaguen molt més si rebusquem amb afany. La vida de Ryan és a punt de canviar amb la presència inesperada en la seva vida de dues dones: Alex (Vera Farmiga), la seva "versió femenina" amb la qui comença una estranya relació amorosa de conveniència, i la de la inexperta, impulsiva, emocional i poc entrenada Natalie (Anna Kendrick) amb la que es veu obligat a compartir els seus viatges de treball. Serà en el transcurs d'aquests viatges i mitjançant les relacions personals que emergeixen entre aquestes tres persones les que definiran una història a vegades còmica, a vegades dramàtica, a vegades reflexiva.

Up in the air és tota una sorpresa i una veritable demostració de bon cinema, començant pels preciosos crèdits inicials sobrevolant els diferents paisatges i ciutats dels Estats Units, passant per una direcció i ritme narratius virtualment perfectes, un guió realment inspirat i una direcció d'actors totalment magistral. Els actors principals són inoblidables, i especialment destaco la fabulosa química entre els personatges de Clooney i Farmiga. El personatge d'Anna Kendrick funciona per si sol, especialment en una esglaiadora escena davant d'un ordinador cap al tram final de la pel.lícula.

Però el més important d'Up in the air és, sens dubte, la seva commovedora història plena de missatges sobre els quals reflexionar (sense arribar mai al dramatisme barat), especialment a l'hora de valorar en com fer avançar les nostres pròpies vides. Se'ns presenta en escena un home que ho té tot claríssim: les relacions personals de la teva vida són la teva càrrega més pesada i les que et fan impossible caminar lliurement. No creu en el matrimoni ni en les unions sentimentals, no creu en les relacions humanes que impliquin responsabilitat, i no obstant això es permet (fent gala de professionalitat) a assessorar i donar consells molt humans a persones a les que es veu obligat a acomiadar cada dia. I ho aconsegueix, perquè precisament ell millor que ningú coneix la ment humana per la casuística de la seva ocupació. I tanmateix, no té a ningú que es preocupi per ell, i la seva família a penes el considera una presència en les seves vides.

És realment interessant veure l'evolució de tots els personatges d'aquesta pel.lícula perquè tots ells tenen raó, i alhora cap. És molt difícil posar-se en la pell d'algú com Ryan i, no obstant això, no pots deixar de donar-li la raó en tots els aspectes de la seva filosofia. Que encoratjador resultaria tenir una vida lliure de càrregues, tant a nivell de possessions com emocionals!.

Resulta, però, que no és del tot cert que una motxilla buida, gairebé sense pes, sigui motiu d'alegria ni impliqui llibertat. Efectivament, pots moure't lliurement per la vida, explorar infinites possibilitats, realment fer el que vulguis i quan vulguis, però quins són els moments més importants de les nostres vides? Estem sols o acompanyats quan els vivim? No és, al final, el més important d'aquesta vida el saber que hi ha algú al nostre costat que ens estimarà, donarà suport, estarà al nostre costat de manera incondicional ... per sobre de tota la resta? L'orgull que sentim en pensar en els que estimem, l'amor que rebem d'ells al final és el que fa que les nostres vides no resultin tan miserablement fugaces, i permetin superar qualsevol obstacle: perdre una feina, que ens deixi la nostra parella ...

Les relacions personals, sense excepció, impliquen una complexitat i responsabilitat que no tothom està preparat per afrontar. Passem de l'intentar voler a intentar no voler amb una facilitat sorprenent, i ens costa molt aprendre dels nostres errors. Dibuixem un perfil emocional basant-nos en la nostra valentia o covardia per afrontar els reptes del dia a dia, la responsabilitat de que algú depengui de nosaltres o a la inversa, i sobretot, ens costa molt mantenir el tipus si ens atrevim a donar el pas. I moltes vegades aquestes accions es veuen recompensades, o de la mateixa manera tremendament castigades.

Sense entrar en detalls, dins de la pel•lícula hi ha una sèrie de girs de la història que, personalment, em van fer sentir com si em donessin un fort cop de puny a la cara. La vida és dura, caòtica, de vegades fastigosa ... però sempre hi ha un racó per l'esperança. Sempre pot haver algun gir positiu, i podem d'una maleïda vegada començar a omplir la motxilla després d'haver-la buidat del tot. Així és com vivim i estimem, envoltats de pors, cuirasses emocionals i autoconvencimients (tant en un costat com en l'altre) per finalment fer una elecció que pot ser la correcta o no ser-ho.


Up in the air és, en definitiva, una meravellosa història que pretén demostrar que les nostres vides a vegades exemptes de sentit poden donar pas a un sentit ple, sempre que siguem prou receptius per voler-ho, prou forts per lluitar contra les nostres limitacions i barreres i, finalment però no menys important, poder omplir la nostra motxilla sense por a l'excés d'equipatge. Perquè aspirem a ser molt més que un parèntesi. Perquè tots necessitem un copilot.

Sentiu el pes de les cordes. I ara, intenteu caminar.




















"Quant pesen les seves vides?
Imaginin per un segon que porten una motxilla.
Vull que la omplin amb totes les coses que tenen en la teva vida.
Comencin amb les petites coses com a objectes en lleixes, calaixos, tonteries.
Ara comencin a afegir coses més grans, roba, electrodomèstics, làmpades, televisor.
La motxilla comença a posar-se pesada i ¡Van a per més!.
El sofà, el cotxe, la casa ... vull que ho posin tot en aquesta motxilla.
Ara vull que la omplin amb persones.
Comencin amb els coneguts casuals, amics d'amics, gent de l'oficina.
I després passin a les persones a qui confien els seus més íntims secrets.
Germans, germanes, els seus fills ...
Pares i, finalment, marit, dona, nuvi o núvia.
Posin-los tots en aquesta motxilla.
Sentin el pes d'aquesta motxilla.
No s'equivoquin les relacions són el major pes de la seva vida.
Totes aquestes negociacions discussions i secrets ... compromisos.
Com més lent ens movem, més ràpid morim.
No s'equivoquin, moure's és viure.
Alguns animals es obligaran a viure simbiòticament la resta de les seves vides ...
... com amants i cignes monògams.
Nosaltres no som cignes.
Som taurons.

Ryan Bingham-UP IN THE AIR (2009)



Si cliqueu aquí us deixo l'enllaç per veura-la online UP IN THE AIR

1 comentari:

Anònim ha dit...

Felicitats per l'artícle. A mi també m'ha agradat molt aquesta película